Johtaja jo syntyessään?

13.2.2020
Paula Enström

Olen pohdiskellut, mistä syistä toiset yksilöt ja ryhmät kehittyvät nopeammin johtamisen arkiteoissa. Millaisilla tavoilla kehittymisen matkaa on mahdollista inspiroida, vauhdittaa ja tukea? Mistä syistä jotkut ottaantuvat kehittymiseensä paremmin kuin toiset?

Päässäni on pyörinyt ajatusten ilotulitus, jossa ovat räiskyneet mahtavassa väri- ja kokoskaalassa teemat ja teoriat eri oppimiskäsityksistä, organisaatiokulttuurin ohjausvaikutuksesta sekä yksilön vastuusta kehittymisessään. Olen lukenut omaan tapaani pikkuisen sitä ja vähän enemmän tätä päätyen lopulta kirjoituksen pariin, joka sisällöllään finalisoi väriräiskeen minun ajatteluani jäsentävään muotoon.

Ajattelen, että oleellista kehittymisessä on:

  • Kehittymisvalmius. Halu ja motivaatio tulla paremmaksi johtajaksi, päästää irti toimimattomista tai rutinoituneista johtamistottumuksistaan ja kokeillen opetella uudenlaisia, itselle ja johdettaville soveltuvia toimintamalleja.
  • Itsereflektiokyvykkyys ja -halukkuus. Tahto tutustua johtamisen instrumenttiinsa eli itseensä – omiin ajatuksiin, uskomuksiin, toimintaa ohjaaviin ajatusmalleihin. Halu sukeltaa syvälle ja nähdä myös väistämättä vastaantulevat ikävätkin puolet. Halukkuuteen liittyy oleellisesti myös oma rohkeus tarttua härkää sarvista ja usko omaan kehittymispotentiaaliin.
  • Tavoitteellisuus. Kurinalaisuus oman kehittymisen suunnittelussa eli kyky asettaa riittävän pieniä, toteutettavissa olevia ja oikeaan suuntaan vieviä tavoitteita. Apuna voi käyttää vaikka SMART mallia, johon voi lisätä ripauksen inspiraatiota kirsikaksi kakun päälle. Roomaakaan ei rakennettu päivässä, joten priorisointi on tarpeen – on tärkeää päättää, mistä aloittaa.
  • Harjoittelu ja palautteen pyytäminen. Kukaan ei ole seppä eikä valmis johtaja syntyessään. Johtaminen on toimintaa suhteessa johdettaviin, mikä konkretisoituu kohtaamisissa ja vuorovaikutustilanteissa. Sähköisissä tai kasvokkaisissa, yhtä kaikki kohtaamisissa. Näin ollen harjoittelumahdollisuuksia uudenlaiselle toiminnalle on kymmeniä päivittäin. Myös palautetta uudenlaisista kokeiluista voi pyytää. Siis ihan suoraan ja kursailematta. Se on hyvä myös kuunnella – ei vastatakseen vaan ymmärtääkseen. Syntynyttä ymmärrystä voi jatkokäyttää oman kehittymismatkan muotoilussa.
  • Onnistumisista iloitseminen. Johtaminen on vaikeaa ollessaan asia-, tilanne- ja henkilösidonnaista. Uuden kokeileminen ottaa veronsa, joten jokaisesta onnistumisesta on hyvä nautiskella! Nautiskelun jälkeen siitä voi ottaa opit mukaan seuraavia tilanteita varten. Mutta siis – nautiskelu kunniaan, ilo lisää luovuutta ja onnistumiset itsevarmuutta!
  • Kehittymisen jatkuvuus. Johtamisessa kehittyminen on elinikäinen matka. Se on ultrajuoksua sprintin sijaan. Jos tämä tuntuu haasteelliselta hyväksyä, voi olla hyvä ajatus palata tämän listan alkuun.

All in all, kohta seitsemän Agenssi-vuoden jälkeen väittäisin, että varsin harvoin johtajana kehittymisessä on kyse tiedon puutteesta. Johtamistietous ja -teoriat ovat valmennettavillamme hirmu hyvin hallussa. Taidollinen tiedon soveltaminen on haastavaa, kun on kiire, vaikeita johdettavia, ruuhkavuodet ja mitä näitä nyt on. Ja onhan niitä todentotta, kehittymisen esteitä ja hidasteita. Palaan ajatuksissani takaisin listan ensimmäiseen kohtaan. Entä sinä?

PS. Jos jäit alussa miettimään, mikä oli se kirjoitus mihin viittasin, niin löydät sen täältä:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/cutting-edge-leadership/201502/10-steps-developing-your-leadership

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Kirjoittaja

Paula Enström

Paula Enström

Kirjoittaja rakastaa jalkapalloa, on selvinnyt hengissä maratonilta ja uskoo konkretian voimaan kaikessa. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

Itsensä ja muiden johtamisen kehittäminen

Mikä minua väsyttää?

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 11.12.2023 — Pakko myöntää, olen usein tosi väsynyt. Tokikin tiedän tähän ikään ehtineenä, että vaativa työ, yrittäjän arki ja pimeä syksy vaikuttavat siihen, miten voin ja jaksan. Aika ajoin koitan tarttua tähän aikuisten oikeasti ja keksiä tapoja olla jaksavampi ja virkeämpi, mutta kohta huomaan taas olevani samassa jamassa - minua väsyttää.

Oletko sinä oman työurasi ohjaksissa?

Ville MalmivaaraVille Malmivaara 27.9.2023 — Mikä saa meidät pysymään, mikä lähtemään? Onko unelmille sijaa hektisessä työelämässä? Mikä meitä motivoi pohjimmiltaan? Minkälaista työelämää haluamme Agenssissa olla rakentamassa yhdessä asiakkaidemme kanssa?

Johtamisen paradoksit – tasapainoilua johtamisolosuhteiden ristipaineessa

Tarja Pudas-JounilaTarja Pudas-Jounila 4.5.2023 — Mitä on oikeanlainen ja hyvä johtaminen? Voiko sitä yksiselitteisesti määritellä, kun odotukset, olosuhteet, käsiteltävät asiat ja johdettavat ihmiset vaikuttavat johtamistapaan? Miten johtaja pystyy tolkkupäisesti luovimaan ja toimimaan niin, että kaikki (omistajat, asiakkaat, yhteistyökumppanit, henkilöstö ja keitä heitä nyt onkaan) ovat johtamistekoihin tyytyväisiä?