Miksi parempaa johtamista pitäisi odottaa päivääkään?

14.9.2015
Ilse Manner

Alf Rehn kirjoitti taannoin kolumnissaan, ettei johtamisesta kannata maksaa. Paitsi hyvästä johtamisesta. Juurikin näin. Johtaminen sinänsä ei ole minkään arvoista. Hyvä johtaminen on. Kullanarvoista. Hyvä johtaminen ei kuitenkaan ole empatiaa kehityskeskustelussa kerran vuodessa tai huolien kuuntelua kahvihuoneessa, eikä vitsien kertomista lounaspöydässä. Hyvä johtaminen on tavoitteellista, ihmisiä ja organisaatiota palvelevaa jokapäiväistä tekemistä. Se on toimintaa ja aktiivisia valintoja kohti päämäärää.

Työelämä muuttuu. Tulevaisuudessa hyvän johtamisen vaatimukset eivät ainakaan vähene, kun korporaatioista siirrytään enenevässä määrin verkostoihin tekemään työtä. Asiantuntijoille on houkuttelevampaa ja turvallisempaa omistaa oma työnsä ja huippuosaajat valitsevat kenen kanssa työskentelevät. Mgmt by perkele ja sen lukuisat yhä käytössä olevat variaatiot osoittavat tehottomuutensa lopullisesti.

Alf Rehn kirjoitti taannoin kolumnissaan, ettei johtamisesta kannata maksaa. Paitsi hyvästä johtamisesta. Juurikin näin. Johtaminen sinänsä ei ole minkään arvoista. Hyvä johtaminen on. Kullanarvoista. Hyvä johtaminen ei kuitenkaan ole empatiaa kehityskeskustelussa kerran vuodessa tai huolien kuuntelua kahvihuoneessa, eikä vitsien kertomista lounaspöydässä. Hyvä johtaminen on tavoitteellista, ihmisiä ja organisaatiota palvelevaa jokapäiväistä tekemistä. Se on toimintaa ja aktiivisia valintoja kohti päämäärää.Päivittäin.

Otetaan ajatusleikki: mistä tunnistaisit hyvän johtajan, jos et kuulisi hänen puhuvan mitään. Jaa-a. Aika moni raapii päätään. Numeraaliset faktat suoriutumisesta löytyvät exceleistä ja systeemeistä, kylläpä kyllä. Mutta what else?

Ehdotan, että vastaus on kuitenkin hyvin yksinkertainen: ehkä kuuntelisit hänen alaisiaan, ja kysyisit miltä tuntuu työskennellä tälle johtajalle tai hänen kanssaan? Tulevaisuudessa hyvältä johtajalta tullaan varmasti edellyttämään, että johdettavien vastaus on täynnä positiivisesti latautuneita tunteita ja ajatuksia johtajasta. Vaan miksi ihmeessä vasta tulevaisuudessa?

Johtaminen on ammattitaito sinänsä (oikeastaan se on taitojen sikermä, mutta se vaatii toisen kirjoituksen), ja tuon ammattitaidon vaatimukset on syytä päivittää.Nyt.

Itseohjautuvan ja sisäisen motivaation kautta toimivan organisaation, tulevaisuudessa siis yhä enemmän verkoston, rakentaminen ja johtaminen edellyttää toiminnallisia taitoja, joita vielä harvalla johtajan titteliä kantavalla on. Kuten tyypillistä tietoa lienee jo enemmän.Sillä onhan meillä esimerkkejä ja tuulahduksia siintävästä tulevaisuudesta, kuten nyt vaikka Vincit ja koko peliala Supercelleineen ja rikas start-up pöhinämme. Näiden johtamis- ja organisaatiokulttuurin tietävät "kaikki", ja yhtä lailla "kaikki" tietävät ne sata miljoonaa syytä, joiden takia vastaavanlainen organisaatiokulttuuri on omassa organisaatiossa vain kaukainen haave ellei jopa täysin mahdoton ajatus.

Kuitenkin. Jos olet johtoasemassa nyt tänään, ota vakavasti ajatus oman ammattitaitosi päivittämisestä esimerkkien viitoittamaan suuntaan, vaikka se voi olla sinulle toiminnallisesti todella vieras.Sama suomeksi: sinun on ryhdyttävä toimimaan, muuttamaan johtamistasi arjessa, joka päivä. Muuten sillä mitä tiedät hyvästä johtamisesta ei ole merkitystä, koska et hyödynnä sitä saadaksesi tuloksia.

Taidot, jotka suosittelen sinua hankkimaan tai päivittämään etunenässä ovat tässä:

1.Kysyminen (ja aito halusi kuulla vastaus). Se on yhtä kuin arvostaminen. Ja ainoa tapa ihmisen itsensä oivaltaa yhtään mitään. Saatat luulla, että osaat kysyä, mutta todennäköisesti tämä taitosi kaipaa vähintäänkin sitä päivittämistä.

2.Yhteistoiminnallinen kehittäminen. Edellyttää kysymisen ja osallistamisen taitoa. Jos otat porukkasi mukaan alkumetreiltä ja etenette tavoitteellisesti yhdessä työskentelemällä, tulet todennäköisesti hämmästymään. (Samaan taitoperheeseen kuuluu dialoginen kehittäminen.)

Sellaiselta johtajalta, joka on palkkansa ansainnut, ja jolle ei siis makseta tittelistä vaan toiminnasta ja tuloksista, näitä toivottavasti osataan jo edellyttää niin ylhäältä alaspäin kuin alhaalta ylöspäin. Johtajien johtajana sinun pitäisi kyetä näitä taitoja kehittämään itsesi lisäksi alaisissasi.

Nyökyttelet ehkä, niin niin, tulevaisuudessa kyllä. No sielläkin, mutta miksi pitäisi odottaa päivääkään? Kysynpä vaan.

Onko sinun pomosi palkkansa ja paikkansa ansainnut?

(Ja kyllä, me autamme mielellämme johtajuutesi päivittämisessä. Ota yhteyttä, niin aloitetaan keskustelu lounaan ääressä.)

Kirjoittaja

Ilse Manner

Ilse Manner

Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.

Agenssin palvelu

Uusi johtajuus →

Uuden johtajuuden kehittyminen edellyttää omien ajatusmallien ja johtamisuskomusten haastamista. Sillä kehitysmatkalla me olemme lempeän jämäkkä ja vaativa kumppani. Uusi johtajuus vaatii johtajuuden pohtimista nopeasti muuttuvassa maailmassa niin teknologian kehityksen kuin henkilöstön hyvinvoinninkin suhteen. Tämän suppilon läpi me johdatamme johtajia ja johtoryhmiä, keskittyen kokonaiskuvaan ja konkreettisiin muutoksiin ja luomalla tilaa myös johtajien omalle sisäiselle uudistumisprosessille.

Strategiasuunnittelu – ajanhukkaa?

Maija SeppoMaija Seppo 11.3.2019 — ”Jahas, se on taas strategian päivitys edessä, ajanhukkaa”, kuulen sanottavan. Oman kokemukseni mukaan strategian suunnitteluprosessi on kuitenkin lähes yhtä tärkeä kuin sen tuotos, itse strategiasuunnitelma. Aikaa menee enemmän tai vähemmän, mutta hukkaanko? Riippuu siitä, miltä kulmalta asiaa tarkastelee.

Opeteltaisiinko olemaan?

Paula EnströmPaula Enström 19.11.2018 — Vastikään toinen lapsistani pohti omaa kaveruuttaan ystäväänsä, jonka hän on tuntenut oikeastaan koko elämänsä eli aika lailla 15 vuotta. Kulmana tässä ihmettelyssä oli se, miten erilaisia he ovat, mutta miten he kuitenkin tulevat toimeen äärimmäisen hyvin vaikkeivät edes tapaa kuin joitain kertoja vuodessa. Lopulta ajatuksenjuoksu finalisoitui lausahdukseen ”me ollaan kyllä tosi erilaisia, mutta silti me niinku vaan osataan olla toistemme kans”.

Jospa tiedät ennen kuin tiedät tietäväsi

Maija SeppoMaija Seppo 3.9.2018 — Huomaan joskus hautovani jotain tulevaa, ratkaisua vaativaa asiaa hiljaa mielessäni, sitä käännellen ja väännellen. Pikkuhiljaa sotkeudun mielessäni risteileviin ajatuksiin ja tunnelmiin tai ammun mieleen tulevat ratkaisuideat alas yksi toisensa jälkeen, kun mietin mahdollisia riskejä ja epäonnistumista ja jään niihin kiinni.