Itsensä johtaminen - tavoitteesi tulevalle vuodelle?

17.12.2014
Ilse Manner

Loppuvuosi on käsillä, onnistumiset ja tavoitteiden toteutuminen ovat suurennuslasin alla. Mitä sinä ajattelet kuluneesta työvuodestasi? Ovatko tavoitteesi toteutuneet? Ovatko sinulle asetetut tavoitteet toteutuneet? Oletko selviytynyt vai loistanut?

Loppuvuosi on käsillä, onnistumiset ja tavoitteiden toteutuminen ovat suurennuslasin alla. Mitä sinä ajattelet kuluneesta työvuodestasi? Ovatko tavoitteesi toteutuneet? Ovatko sinulle asetetut tavoitteet toteutuneet? Oletko selviytynyt vai loistanut?

Mitä ajattelet tilanteestasi juuri nyt? Nurkan takana on se hetki, kun ryhdyt joulun viettoon. Millä mielellä olet?

Vuosi vaihtuu ja ensi vuodelle on uudet tavoitteet, omasi ja muiden asettamat. Taas on ryhdyttävä täyttämään niitä, mistä löydät innostuksen ja voiman?

Tarjoilen ajatusleikin muodossa erään vaihtoehdon. Hyppää vuoden päähän. On tämä sama päivä mutta ensi vuonna, ja riippumatta tämän hetkisistä tunteistasi tai tilanteestasi, vuoden kuluttua tänä päivänä, olet suunnattoman onnellinen. Pelkkää hymyä. Mitä on tapahtunut? Mitä sinä olet tehnyt tuon tilanteen saavuttamiseksi?

Ne asiat, jotka mieleesi nousevat voisivat ehkä olla tarkemman pohdinnan väärtejä. Kenties otat joulun pyhinä hieman aikaa itsellesi, ja pysähdyt pohtimaan omia tavoitteitasi ja sinulle asetettuja. Miltä ne tuntuvat? Mikä niissä innostaa? Mikä taas häiritsee? Mihin ne sinua vievät?

Itse olen jo noin kymmenen vuotta tehnyt joka joululomallani kuluneesta vuodesta henkisen tilinpäätöksen. Katsonut, mitä olin päättänyt tavoitella tänä vuonna ja kirjannut uudet tavoitteet seuraavalle. Oma tärkein syyni tavoitteiden asettamiselle on se, että mistä ja miten ilman tavoitteita voisin tietää onnistuneeni ja eteneväni haluamaani suuntaan?

Tavoitteiden tarkoitus on palvella sinua ja ohjata toimintaasi oikeaan suuntaan, ei orjuuttaa olemassa olollaan.

Said Alice to the Cheshire cat,
"Cheshire-Puss, would you tell me, please, which way I ought to go from here?"
"That depends a good deal on where you want to go," said the Cat.
"I don't much care where - " said Alice
"Then it doesn't matter which way you go," said the Cat

-Lewis Carroll, Alice in Wonderland

Kirjoittaja

Ilse Manner

Ilse Manner

Kirjoittaja rakastaa dokumentteja, pelkää hammaslääkäriä ja uskoo, että jos haluaa kehittää asioita, pitää kehittää ihmisiä. Niin kirjoitusvirheet kuin mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

PS. Ilse on jo siirtynyt urallaan eteenpäin, mutta vahvat kirjoitukset elävät edelleen.

Agenssin palvelu

Työyhteisö ja työhyvinvointi →

Työkavereilla on parhaimmillaan ja pahimmillaan elinikäinen vaikutus elämäämme. Työyhteisö, jossa kaikkien on hyvä tehdä työtään, yhteistyö sujuu ja ihmisten potentiaali osataan hyödyntää, tuo rahassa mittaamatonta lisäarvoa jäsentensä elämään. Kirsikkana kakun päällä, toimiva työyhteisö synnyttää vahvaa sitoutumista ja varmistaa timanttisen työnantajamielikuvan – tekisikö hyvää sinun organisaatiollesi?

Strategiasuunnittelu – ajanhukkaa?

Maija SeppoMaija Seppo 11.3.2019 — ”Jahas, se on taas strategian päivitys edessä, ajanhukkaa”, kuulen sanottavan. Oman kokemukseni mukaan strategian suunnitteluprosessi on kuitenkin lähes yhtä tärkeä kuin sen tuotos, itse strategiasuunnitelma. Aikaa menee enemmän tai vähemmän, mutta hukkaanko? Riippuu siitä, miltä kulmalta asiaa tarkastelee.

Opeteltaisiinko olemaan?

Paula EnströmPaula Enström 19.11.2018 — Vastikään toinen lapsistani pohti omaa kaveruuttaan ystäväänsä, jonka hän on tuntenut oikeastaan koko elämänsä eli aika lailla 15 vuotta. Kulmana tässä ihmettelyssä oli se, miten erilaisia he ovat, mutta miten he kuitenkin tulevat toimeen äärimmäisen hyvin vaikkeivät edes tapaa kuin joitain kertoja vuodessa. Lopulta ajatuksenjuoksu finalisoitui lausahdukseen ”me ollaan kyllä tosi erilaisia, mutta silti me niinku vaan osataan olla toistemme kans”.

Jospa tiedät ennen kuin tiedät tietäväsi

Maija SeppoMaija Seppo 3.9.2018 — Huomaan joskus hautovani jotain tulevaa, ratkaisua vaativaa asiaa hiljaa mielessäni, sitä käännellen ja väännellen. Pikkuhiljaa sotkeudun mielessäni risteileviin ajatuksiin ja tunnelmiin tai ammun mieleen tulevat ratkaisuideat alas yksi toisensa jälkeen, kun mietin mahdollisia riskejä ja epäonnistumista ja jään niihin kiinni.