HR on kuollut. Kauan eläköön HR!

14.3.2018
Tarja Pudas-Jounila
HR on kuollut. Kauan eläköön HR!

HR on kuulemma kuollut. Sellaiseen sanomaan olen törmännyt joidenkin ahkerien bloggaajien ja aktiivisten LinkedIn-kirjoittajien tuotoksissa. Uskottava se kai sitten on, kun kirjoittajat ovat itse HR-ihmisiä, joiden pitäisi tietää asianlaita. Vai onko sittenkään?

Heräsin oivallukseen, että en ole kuullut talouspäälliköiden julistavan taloushallinnon olevan kuollut, viestintäjohtajien intoilevan viestinnän kuoppaamisesta tai IT-eksperttien kailottavan tietohallinnon maahanpanijaisista. Roboteista, digistä ja muista megatrendeistä sekä niiden vaikutuksista omaan alaan puhuvat kaikki maailman muuttuessa. Hautajaisia en ole kuitenkaan kuullut muiden suunnittelevan.

Mitä ihmettä?

Niin. HR (Human Resources) käsitteenä on kyllä kankea ja jokseenkin vanhanaikainen. Työntekijät eivät ole etäisiä resursseja, joita siirrellään ja hallitaan. Työntekijät ovat ihmisiä isolla i:llä tunteineen ja kaikkineen. Näin ollen HR-toimintojen uudet määritelmät Culture & People, People Operations ja mitä kaikkia nimiä rakkaalla lapsella onkaan, ovat parempia ja kuvaavampia – vaihdetaan vaan HR terminä niihin!

Vai tarkoittaako tämä myös sitä, että HR:lle on järjestettävä ne hautajaiset? Sitä, että HR toimintona ja asiantuntemusalueena olisi kitumassa ja käymässä tarpeettomaksi? Sellaisen vaikutelman kun näitä otsikoita lukiessa myös voi saada. (Kirjoitusten tarkempi läpikäynti usein paljastaa, että lopulta niiden sanomassa onkin kyse juuri semantiikasta ja sanoista – HR-toiminnan uudelleen nimeämisestä. Silti niille, jotka eivät sukella otsikkoa syvemmälle, kirkuva otsikko jää elämään: HR on kuollut! Joku sen otsikon sanoman ostaa ja siihen uskoo.)

Tässä aallokossa jäin pohtimaan, missä on meidän HR-ihmisten ammattiylpeys? Mistä syistä meillä käy edes mielessä julistaa, että HR on kuollut? Provokaationa, vitsinä? Se tässä huolestuttaa, ettei vain toistettuna alkaisi kuulostamaan todelta.

Ammatti-identiteettimme lähihistoriassa olemme yrittäneet olla viileitä numeroihmisiä (muistatte varmaan htp:n), jotta johto ymmärtäisi ja arvostaisi meitä. Olemme myös yrittäneet olla liiketoiminnan kehittäjiä ja kovia bisnesihmisiä. Ehkä olemme yrittäneet olla jotain muutakin. Onko silloin vaarana, että päätehtävämme unohtuu ja jää tuon muun jalkoihin? Tarvitsemme toki numeroita, ymmärrystä liiketoiminnasta ja busineksen hengestä, mutta ennen kaikkea tehtävämme on ymmärtää ihmisen käyttäytymistä organisaatioiden elämässä ja yhdistää se palvelemaan asetettuja tavoitteita.

Voisiko nyt olla vahvan ammatti-identiteetin aika? Aika arvostaa omaa osaamistamme ja rooliamme organisaatioissa? Olla ihmisten käyttäytymisen, ryhmädynamiikan, osallistamisen, oppimisen, organisaatiokulttuurin ja määritettyjen henkilöstöhallinnollisten tehtävien superasiantuntijoita. Osaajia, jotka omalta osaltaan auttavat liiketoimintaa menestymään ihmisten kanssa ja kautta. Tämä sisältää peiliin katsomista ja toisaalta sen ymmärtämistä, että ei kenestä tahansa ole hyväksi HR-ihmiseksi sen enempää kuin talousihmiseksi, taksikuskiksi tai opettajaksikaan!

Olisiko siis aika julistaa, että HR on uudistuneena voimissaan eikä suinkaan kuolemassa?

Verkottukaamme myös rinta rottingilla talouden, viestinnän, markkinoinnin, it:n ja myynnin osaajien kanssa – näin rakennamme itsellemme kokonaiskuvan organisaatiomme toiminnasta ja saamme ympärillemme osaamistamme täydentäviä kollegoita.

Älkäämme siis väljentykö harmaiksi yleisosaajiksi! Olkaamme ylpeästi rautaisia ihmisosaajia, jotka saavat liiketoiminnan kukoistamaan ja ihmiset voimaan hyvin työssään. Kaikki tämä on kovaa kamaa – työn maailmaan sovellettuna!

Eläköön HR! Eläköön Culture & People! Eläköön People Operations! Eläköön!

Photo by JORGE LOPEZ on Unsplash

Kirjoittaja

Tarja Pudas-Jounila

Tarja Pudas-Jounila

Kirjoittaja lukee, laulaa ja maalaa intohimoisesti ja uskoo joukkojen ja osallistumisen voimaan. Tällä hetkellä perspektiiviä tuo maailman tarkastelu Uudesta-Seelannista käsin. Kirjoitusvirheet ja mielipiteet ovat kirjoittajan omia.

Agenssin palvelu

HR-palvelut →

Me emme marssi jähmeiden konseptien kanssa paikalle, vaan teemme asiakkaan näköistä HR:ää. Meiltä saa raikasta ja laadukasta rekrytointipalvelua, henkilöarviointia ja HR-toimintojen kartoitusta. Keskitymme jokaiseen asiakkaaseen yksilönä ja räätälöimme palvelumme vastaamaan asiakkaan senhetkistä tarvetta. Voit myös ulkoistaa koko HR:n Agenssille, jos oman asiantuntijan palkkaaminen ei ole vielä ajankohtaista.

Strategiasuunnittelu – ajanhukkaa?

Maija SeppoMaija Seppo 11.3.2019 — ”Jahas, se on taas strategian päivitys edessä, ajanhukkaa”, kuulen sanottavan. Oman kokemukseni mukaan strategian suunnitteluprosessi on kuitenkin lähes yhtä tärkeä kuin sen tuotos, itse strategiasuunnitelma. Aikaa menee enemmän tai vähemmän, mutta hukkaanko? Riippuu siitä, miltä kulmalta asiaa tarkastelee.

Opeteltaisiinko olemaan?

Paula EnströmPaula Enström 19.11.2018 — Vastikään toinen lapsistani pohti omaa kaveruuttaan ystäväänsä, jonka hän on tuntenut oikeastaan koko elämänsä eli aika lailla 15 vuotta. Kulmana tässä ihmettelyssä oli se, miten erilaisia he ovat, mutta miten he kuitenkin tulevat toimeen äärimmäisen hyvin vaikkeivät edes tapaa kuin joitain kertoja vuodessa. Lopulta ajatuksenjuoksu finalisoitui lausahdukseen ”me ollaan kyllä tosi erilaisia, mutta silti me niinku vaan osataan olla toistemme kans”.

Jospa tiedät ennen kuin tiedät tietäväsi

Maija SeppoMaija Seppo 3.9.2018 — Huomaan joskus hautovani jotain tulevaa, ratkaisua vaativaa asiaa hiljaa mielessäni, sitä käännellen ja väännellen. Pikkuhiljaa sotkeudun mielessäni risteileviin ajatuksiin ja tunnelmiin tai ammun mieleen tulevat ratkaisuideat alas yksi toisensa jälkeen, kun mietin mahdollisia riskejä ja epäonnistumista ja jään niihin kiinni.